Android 4.3 već je stigao na Nexus uređaje (smartfone i tablete), a za Stock verzije modela Galaxy S4 i HTC One očekuje se uskoro. Uz njega dolazi dosta novina.

Novi Android posmatrajte kao fino poliranje operativnog sistema, umesto sasvim novog koji se od Google već neko vreme očekuje.

 Nalozi za više korisnika uvedeni su sa verzijom 4.2, a nova donosi ograničenja što se tiče toga šta koji od naloga može da uradi na telefonu. Podešavanja idu tako daleko da se može ograničiti upotreba ne samo aplikacija, nego i samih podešavanja ili sadržaja u pojedinačnim aplikacijama.

Svi 4.3 uređaji dobiće poslednje verzije Chrome, Drive i Maps aplikacija, a na listu aplikacija su dodati i Hangouts, koji je i konačno zamenio Talk i Google Keep, koji je pandan konkurentskim digitalnim beležnicama.

Sa novom verzijom OS-a stigla je mogućnost da i aplikacije koje su kreirali nezavisni autori dobiju pristup obaveštenjima, u okviru kojih se sada može pristupiti i listi proteklih obaveštenja (History). Takođe, olakšana je sinhronizacija obaveštenja na različitim uređajima koje koristi isti korisnik, pa neće biti dupliranja obaveštenja kada ih korisnik jednom pregleda.

Omogućena je podrška za OpenGL ES 3.0 grafički standard, koji omogućava izvršavanje najzahtevnijih aplikacija i impresivnu 3D grafiku, koju je Google na prezentaciji i demonstrirao. Konačno je predstavljena i Google Games App aplikacija, koja je pandan drugim habovima koje objedinjuju igre na jednom mestu.

Foto: Android.com

Foto: Android.com

Google je u Android 4.3 ubacio i zakrpu za jedan od najvećih sigurnosnih propusta, o kojem je u proteklom periodu brujao internet. Nažalost, Google još nije najavio kako namerava da pomogne proizvođačima telefona u distribuciji zakrpe za ranije verzije OS-a i za telefone koji nisu iz Nexus familije. Izgleda čak da nema takvu nameru uopšte!

Novina je i Bluetooth 4.0 sa podrškom za standard male potrošnje energije, koji će dodatno uštedeti energiju baterije, i novi Bluetooth AVRCP 1.3 standard, koji omogućava prenos meta podataka sa plejera na stereo uređaje ili zvučnike.

Google je dodao i bolju hardversku DRM zaštitu digitalnog sadržaja, što će dovesti do većeg broja pesama, filmova i druge multimedije, koju će isporučioci sadržaja, poput Sonyja, Wornera i drugih kompanija obezbediti za Android. Prva takva aplikacija, koja će podržavati emitovanje sadržaja u Full HD sistemu je Netflix, koji se već može pronaći u Android prodavnici.

Android 4.3 već je stigao na Nexus uređaje (smartfone i tablete), a za Stock verzije modela Galaxy S4 i HTC One očekuje se uskoro.

(Telegraf.rs / Izvor: Mondo.rs)

povezane teme: