Bilo da ste zagriženi ljubitelj “eplovih” proizvoda ili prosto volite pouzdanost i kvalitet koje nude “ajfon” i “ajped”, sigurno niste znali za sve male trikove koje su kreatori ovih sprava smislilli kako bi vam olakšali uživanje u svim njihovim potencijalima.

1. Olakšajte kucanje na “ajpedu”
Prosto prevucite preko tastature sa dva prsta i pojaviće vam se nova funkcija, tzv. “palac” tastatura, koja vam omogućava kucanje kao na “ajfonu”.Istu funkciju možete pokrenuti i pritiskanjem “dock and merge” dugmeta u donjem desnom uglu tastature. Na ovaj način možete postaviti dve male tastature gde god vam odgovara na ekranu.

 

2. Napunite “ajfon” duplo brže
Ako stavite svoj ajfon na “airplane mode”, baterija će se napuniti duplo brže.

3. Koristite “Gugl mape” bez interneta

Ako putujete u inostranstvo gde vam nije dostupan internet i dalje možete da iskoristite pogodnosti “Gugl mapa”. Dok još imate pristup internetu, odaberite deo mape koji će vam trebati. U prozoru za pretragu ukucajte “ok maps” i mapa će biti sačuvana za upotrebu bez interneta.

4. Obrišite greške u digitronu

Ako tokom kucanja u digitronu slučajno pogrešite i dodate cifru više, ne morate da počinjete računicu iz početka već prevlačenjem sa leva na desno možete da uklonite grešku.

5. Uključite “Guided Access” kada dajete detetu da se igra sa “ajfonom”

“Guided Access” drži korisnika unutar jedne odabrane aplikacije. Možete odabrati koje funkcije su dostupne, a ova funkcija će takođe sprečiti slučajno brisanje podataka sa vašeg “ajfona” ili “ajpeda”.U glavnom meniju odaberite Settings > General > Accessibility > Guided Access.Kada želite da pokrenete ovu funkciju u nekoj aplikaciji, prosto tri puta pritisnite “home” dugme i moći ćete da odaberete koji dugmići neće moći da se koriste.

 

6. Slikajte se uz pomoć daljinskog na vašim slušalicama

Jedna od funkcija koju ne znaju svi korisnici “epla” je da možete da se fotografišete pritiskanjem dugmeta za pojačavanje zvuka na slušalicama.

 

Telefon mora da bude u “kamera” modu, a ako želite da snimite video, samo pritisnite srednje (play/pause) dugme na “eplovim” slušalicama.

7. Uključite kameru bez otključavanja telefona

Ako želite brzo da dođete do kamere, ne morate da otključavate svoj telefon već pritisnite ikonicu kamere sa desne strane.

8. Svaku “blutut” tastaturu možete da povežete sa “ajfonom” ili “ajpedom”

Svaku “blutut” tastaturu možete da povežete sa vašim “ajfonom” ili “ajpedom” i na taj način dobijete mali laptop.

9. Vaservaga u Kompas aplikaciji

Otvorite “Kompas” aplikaciju i prevucite sa desne na levu stranu i pojaviće vam se vaservaga.

10. Brzo se vratite na vrh liste u aplikaciji

Ako ste daleko na dnu stranice u okviru bilo koje aplikacije, samo pritisnite dva puta na gornji “bar” i naći ćete se na vrhu liste

11. Invertujte boje za noćnu upotrebu

Invertovanje boja će obojiti ekran u crno, a slova u belo za manje naprezanje očiju. Kako biste ovo uradili idite na Settings > General > Accessibility i tu uključite “Invert Colors.”

12. Dodajte aplikacije i foldere na početni ekran “Ajpeda”

Mnogi ljudi ni ne zanju koliko je lako promeniti donji deo početnog ekrana na “ajpedu” na kome se nalaze aplikacije i folderi. Pored toga što, umesto uobičajenih četiri, možete na njega da stavite šest aplikacija, možete da menjate aplikacije, ali i da stavite foldere. Dovoljno je da pritisnete aplikaciju i držite je dok ne počne da se trese.

 

13. Prečica za tačku tokom kucanja
Kada završavate rečenicu tokom kucanja, umesto tačke i “spejsa” samo dva puta pritisnite “spejs”. Ovom prečicom ćete staviti tačku i napraviti razmak za početak nove rečenice velikim slovom.

 

14. Dugmetom na slušalicama prebacite pesmu

Na svim slušalicama kompatibilnim sa “eplovim” proizvodima možete da prebacite sledeću pesmu pritiskom na dugme.

 

15. Numerička i slovna tastatura u isto vreme

Kada ukucavate šifru koja je kombinacija slova i brojeva, umesto da stalno prebacujete između slovnih i numeričkih karaktera, pritisnite “123” dugme i držeći ga odaberite karakter koji vam treba. Kada pustite dugme, tastatura će se automatski vratiti na slovne karaktere.

16. Brzo uklonite baner sa tekstualnom porukom

Ukoliko brzo želite da uklonite kompromitujuću poruku koja se u obliku banera pojavi na vrhu ekrana, samo prevucite prstom sa desna na levo.

 

17. Prečica za dodavanje domeina

U “Safariju” držite dugme za tačku duže kako biste brže dodali domein na kraju internet adrese koju želite.

 

18. Navite sat glasom

Svoj alarm možete da navijete jednostavnom “siri” glasovnom komandom “Wake me up in 3 hours”.

 

izvor: BLIC

povezane teme: