– Instaliranje iOS 7 na svoj telefon je kao menjanje telefona, s tim što ćete ovaj znati kako da koristite – rekao je Kreg Federigi, potpredsednik Applea.Mac Pro nije jedini novi proizvod iz Appleove kuhinje koji je predstavljen tokom jučerašnje Worldwide Developers konferencije u San Francisku: Tim Kuk je predočio javnosti novi iOS, sedmicu, koji će od jeseni pokretati sve mobilne uređaje ove kompanije, odnosno iPhone, iPadi iPod Touch.

– Ovo je najveća promena na iOS-u još od prvog iPhonea – rekao je izvršni direktor Applea Tim Kuk.

O čemu se, zapravo radi?

Celokupan operativni sistem i izgled su redizajnirani i imaju novi, dramatično drugačiju ravni izgled. Tipografija i ikone su takođe potpuno prerađene. Prozračne teksture otkrivaju šta se nalazi u pozadini koja se menja premeštajućim efektom kada pomerate telefon. Dok to radite, stvari u bekgraundu se pomeraju takođe.

Animacije su dobile generalni “remont”.

Novi pristup multitaskingu daje velike prikaze trenutno pokrenutih aplikacija, gotovo identično kao i na Androidu. Aplikacije za vremenske prilike (sada sa animacijama kao i na, pogađate, Androidu), kalendar, mejl, poruke pa čak i pozive su potpuno drugačije. Game Center nije više zelen, drvo je izbačeno iz iBooks-a.

Centar za notifikacije je takođe sa novim dizajnom i novim opcijama: ponovo, baš kao naAndroidu 4.2. Možete birati one koje su stigle danas, sve i one koje ste propustili. Folderi mogu da imaju nekoliko ekrana.

– Instaliranje iOS 7 na svoj telefon je kao menjanje telefona, s tim što ćete ovaj znati kako da koristite – rekao je Kreg Federigi, potpredsednik Applea.

Kontrolni centar se podiže povlačenjem odozdo na gore, a konačno postoji centralizovani hab na kome možete da uključite (i isključite) Airplane Mode, Bluetooth, Do Not Disturb, rotaciju ekrana, AirDrop, kao i da brzo pristupite specifičnoj aplikaciji.

Dodata je opcija za baterijsku lampu.

Multitasking će, pored već navedene “androidizovane” opcije, imati još neke dodatne. Naime, aplikacije kojima pristupate češće, češće će se i apdejtovati novim sadržajem. Ako nekima pristupate u određeno doba dana, na primer ujutru, iOS 7 će automatski vući podatke za te aplikacije u to vreme.

 Kamera je sada “četiri kamere u jednoj” – kaže Federigi: video kamera, foto kamera, kvadratna kamera i panoramska kamera. Foto uključuje filtere (opet, za korisnike Androida ništa novo), koji generišu momentalne promene.

Pored toga, aplikacija Moments bolje organizuje vaše fotografije, analizirajući lokacije i datume.

Siri je naravno dobila redizajn, kao i novi glas. Zapravo, dva nova glasa: muški i ženski.Nemci i Francuzi imaju svoje glasove.

Siri sada može da kontroliše puno više: “Play my last voicemail”, “Turn on Bluetooth”, “Increase my brightness” su neke od komandi. Integrisana je sa Twitterom i u nju je direktnoinkorporirana Wikipedija. Ipak, ne pretražuje Google već Bing.

Aplikacija Music donosi još inovacija: tu nije samo muzika koju imate na samom telefonu, već i sve što imate na klaudu iTunesa: i to ne samo muziku, već i filmove i TV emisije i serije.

iTunes Radio je još jedna opcija koja uključuje difolt stanice određene od strane kuratora iz  Applea, kao i muziku koja je trenutno popularna na Twitteru. Stanice možete da delite sa prijateljima ili da pravite nove bazirane na specifičnim muzičarima. Možete i da preskačete pesme koje ne želite da slušate.

Novi operativni sistem će biti dostupan za iPhone 4, 4S i 5, iPad 2 i dalje, iPad mini i petu generaciju iPod Toucha.

IZVOR: telegraf.rs