s5 2Vrhunski hardver, senzor za otisak prsta i pulsa, i sve to upakovano u najbolje kućište do sada daje za rezultat novi model najpopularnijeg smartfona na planeti.
Samsung je već najavio događaj pod nazivom “Unpacked 5″ za 24. februar, a kao što se i moglo pretpostaviti u pitanju je predstavljanje novog modela najpopularnijeg smartfona na planeti, Galaxy S5. Veliki broj nagađanja u vezi sa njim su istinita ali da krenemo redom.
Dizajnom dosta podseća na prethodnika ali samo kada se gleda spreda, dok je pozadina znatno promenjena. Pozadina više nije čista plastika, već je meka i izbrazdana i dosta podseća na originalni Nexus 7. Proizvodiće se u četiri boje i to u crnoj, beloj, zlatnoj i plavoj.
Glasine o skeneru za otisak prsta su istinite, i Galaxy S5 je prvi model pored iPhone-a 5S koji ima ovu funkciju. Skener će omogućiti korisnicima otključavanje telefona, ali i verifikaciju prilikom kupovine preko PayPal-a na primer. Kako bi se skener aktivirao neophodan je vertikalan prelazak prsta preko njega.

 

s5Ekran je veličine 5.1 inča, a rezolucija nažalost nije kao što se spekulisalo da će biti, 2560×1440 piksela, već je u pitanju Full HD od 1920 x 1080 piksela, pa se tako ne vidi velika razlika u odnosu na Galaxy S4. Još jedna novina je da je Galaxy S5 otporan na vodu i prašinu.
Dolazi sa najnovijim Android 4.4.2 KitKat operativnim sistemom, a Samsung je zadržao svoj dobro poznati softver karakterističan za sve Galaxy uređaje, kao i TouchWiz interfejs, koji je promenjen i sada deluje još lepše nego pre. I dalje postoji gomila S aplikacija kao što su S Voice, S Health…

s5 1Samsung sve više pažnje posvećuje fitnes tehnologiji pa je tako u ovaj model ugradio i senzor za otkucaje srca koji se nalazi na pozadini, odmah ispod kamere. U roku od pet do deset sekundi ovaj senzor će vam izmeriti puls a informacije je moguće sinhronizovati na druge uređaje poput Samsungovih pametnih satova.
Galaxy S5 će pokretati četvorojezgarni procesor na 2.5 GHz, 2 GB RAM memorije, a baterije će biti 20 odsto izdržljivija u odnosu na prethodnika. Pored ovoga, novi low-power conversation mod će omogućiti manje trošenje baterije tokom razgovora. Kamera je takođe poboljšana i sada ima 16 Mpix kao i mogućnost snimanja u 4K rezoluciji. Moguće je primeniti sve efekte koje kamere poseduje nakon što je fotografija napravljena, kako ne biste brinuli u kom modu slikate.

s5 3Ovaj model će se naći u prodaji od 11. aprila, a cena za sada još uvek nije poznata.

(Telegraf.rs)