Retki su korisnici pametnih telefona koji mogu da kažu da znaju baš sve mogućnosti svog uređaja i da ih redovno koriste. Sigurno niste znali da i iPhone ima neke ‘tajne moći’.
Većina korisnika Appleovog iPhonea ne istražuje previše mogućnosti svog uređaja. Koriste pojedine aplikacije, kad baš moraju, a opcije ‘Accessibility’ (‘Pristupačnost’) gotovo u potpunosti ignorišu.

Međutim Apple je upravo u ‘Accessibilityu’ sakrio neke ‘tajne moći’ koje bi mnogima mogle dobro da posluže u svakodnevnom korišćenju pametnog telefona.

Lifehacker je pronašao nekoliko tih ‘tajnih moći’ i pokazao kako iPhone i nije tako ograničen kao što to neki misle.

iPhone vam čita

U ‘Settings’ odaberete ‘General’ i onda ‘Accessibility’ i moći ćete da uključite opciju ‘Speak Selection’. Ona će vam ‘oživeti’ iPhone, odnosno uključiti mogućnost iščitavanja teksta koji vi odaberete.

Ako odaberete prvu rečenicu nekog teksta i potom povučete prstima prema dnu ekrana, iPhone će vam Sirinim glasom pročitati ceo tekst. Mogućnost najbolje funkcioniše s engleskim tekstovima.

Zasvetli za poruku

Kad vam stigne poruka, iPhone na trenutak upali ekran i potom miruje. Ali jeste li znali da možete da uključite i drugi način signalizacije?

U ‘Settings’ pronađite ‘General’ i potom ‘Accessibility’ i odaberite ‘LED Flash for Alerts’. Sledeći put kad vam stigne poruka, uključiće se LED-treperenje na pozadini uređaja.

Gest umesto povlačenja

Neki ljudi, zbog različitih razloga, jednostavno ne vole ili ne mogu da se naviknu na ekrane osetljive na dodir. iPhone im nudi mogućnost stvaranja vlastitih naredbi koje će zameniti povlačenje prsta po ekranu.

U ‘Accessibility’ pronađite ‘AssistiveTouch’. Nakon što ste je uključili, u gornjem levom uglu pojaviće vam se providna ikonica.

Kad je odaberete, ponudiće vam se četiri mogućnosti – Siri, Favorites, Device i Home.Ako odaberete ‘Device’, ponudiće vam se još nekoliko mogućnosti – zaključavanja ekrana, rotiranje ekrana, pojačavanje zvuka, stišavanje zvuka ili bešumno.

Dotaknite ‘More’ i dobit ćete još nekoliko mogućnosti – Gestures, Screenshot, Multitasking i Shake. Ako želite da dodate vlastitu naredbu, ni to nije nikakav problem.Na primer, umesto da povlačite prstom po ekranu kako biste se kretali po veb-stranici, jednostavno napravite ‘ikonicu’ koja će to odraditi umesto vas.

Odaberite ikonu ‘Favorites’ i znak ‘+’ kako biste stvorili novi gest. Potom to uradite onako kako je to zamišljeno – jednostavno povucite prstom po ekranu kao da se krećete po veb-stranici. I to je to.

Sledeći put kada bi trebalo da povlačite prstom po ekranu, jednostavno odaberite gest i stranica će se sama pomeriti.

Vibriraj dva puta kad šef zove

Kao što možete da postavite različita zvona za različite kontakte, isto možete da uradite i sa vibracijama. U iOS-u 6 odaberite kontakt kojem želite da dodate poseban način vibriranja, odaberite ‘Vibration’ i potom ‘Create New Vibration’. Sad po ekranu lupkajte u ritmu u kojem želite da vibrira za taj kontakt.

U iOS-u 5 odaberite ‘Custom Vibrations’ u ‘Accessibility’ i dodajte vlastitu vibraciju određenom kontaktu.

Samo za odabrane

Želite da se osigurate da vam prijatelji ne gledaju fotografije kad im pozajmite iPhone da nazovu nekoga? Možete im ograničiti pristup svim aplikacijama osim onoj za pozivanje.

‘Guided Access’ ograničava pristup, blokira deo ekrana ili deaktivira tastere na kućištu telefona.

Ovo je izvrsna opcija ako vaša deca vole da se igraju iPhoneom, a ne želite da nešto nehotice izbrišu ili poremete.

Kako biste aktivirali ‘Guided Access’, odaberite ga u ‘Accessibility’ i označite šta želite da blokirate, odnosno kojim aplikacijama želite da ostavite otvoren pristup.

Za uključivanje ‘Guided Accessa’ jednostavno tri puta kliknite na ‘Home’, odaberite postavke i možete bez straha da pozajmite svoj telefon.

IZVOR: TPORTAL.HR, AUTOR: M. Č./LIFEHACKER

povezane teme: